Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009

Καρυδόπιτα

Καρυδόπιτα με γκλάσο σοκολάτας






















Υλικά

110γρ βούτυρο
150γρ ζάχαρη

350γρ καρυδόψιχα

φρυγανιά τριμμένη
4 αυγά
2 κουταλάκια μπέικεν πάουντερ
1 κουταλιά κανέλλα
λ
ίγο μπράντυ


Για το σιρόπι
450γρ νερό
400γρ ζάχαρη

1 φλούδα λεμονιού
1 κομματάκι ξύλο κανέλας


Για το γκλάσο

2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
200 γρ σοκολάτα τριμμένη
3 κουταλιές ζεστό γάλα

220 γρ ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού


Τρίβουμε την καρυδόψιχα και την ανακατεύουμε με λίγη ζάχαρη.Ανακατεύουμε το αλεύρι με την μπέικιν πάουντερ.
Στη συνέχεια χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε το μπράντυ.Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.Ρίχνουμε στο βούτυρο τους κρόκους,τα καρύδια,την κανέλλα και μετάλίγο λίγο την φρυγανιά εναλλάξ με την μαρέγκα.Ανακατεύουμε κακλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Ψήνουμε την καρυδόπιτα στους 175 βαθμούς για περίπου μία ώρα.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά.Μόλις ψηθεί η καρυδόπιτα τη βγάζουμε από τον φούρνο και την περιχύνουμε με το σιρόπι(πρέπει να είναι καυτό).
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Για να ετοιμάσουμε το γλάσο τρίβουμε την σοκολάτα σε χοντρό τρίφτη.Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να λιώσει.Στη συνέχεια ρίχνουμε την σοκολάτα ανακατεύοντας με ξύλονι κουτάλι.Ρίχνουμε το γάλα,τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει πηχτό σιρόπι.Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Μόλις κρυώσει η καρυδόπιτα την περιχύνουμε με το γκλάσο και το αφήνουμε να στεγνώσει.

Στις στροφές της κορδέλας















Λωρίδα από ύφασμα ή άλλο υλικό η κορδέλα είναι μέρος της ζωής μας για να σηματοδοτεί να ορίζει,να συνδέει γεγονότα και πράγματα.Το χαρακτηριστικό κάθε κορδέλας είναι η διαφορά του φάρδους σε σχ'εση με το πολύ μεγάλο μήκος της.Στενή ή φαρδιά,μας δίνει την δυνατότητα να την χρησιμοποιήσουμε όπως μας είναι γνωστή ή να ξεδιπλώσουμε την φαντασία μας στις επιφάνειες,στις στροφές και τα δεσίματα της.



















































































































Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009

Χταπόδι με μελιτζάνες
Υλικά
2 κιλά χταπόδι
3 μελιτζάνες φλάσκες ή 6 μακρόστενες

6 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή στρόγγυλες με το ειδικό εργαλείο
1 μικρό κουτί αποφλοιωμένα ντοματάκια ψιλοκομμένα

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι,πιπέρι






















Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι.Το κόβουμε σε κομματάκια και το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους.Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν για μισή ώρα.Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε.Τηγανίζουμε στο μισό λάδι τις μελιτζάνες και τις πατάτες.
Σωτάρουμε σε κατσαρόλα με το υπόλοιπο λάδι το κρεμμύδι.Ρίχνουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε.Μετά από 3 λεπτά προσθέτουμε τα ντοματάκια,τη δάφνη,το πιπέρι,τις μελιτζάνες και τις πατάτες.Σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα.Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Περίπου 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα,πασπα΄λίζουμε με μαιντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΥΓ :Στο χταπόδι δεν βάζουμε αλάτι.Προς το τέλος όμως δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν χρειαστεί.

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009

Στον κύκλο της δαντέλας
Αριστουργηματικοί κύκλοι από δαντέλα ομορφαίνουν με την παρουσία τους και συμπληρώνουν με επισημότητα τη διακόσμηση του σπιτιού.Χαρίζουν μια πινελιά καλού γούστου στο τραπέζι μας,στο δίσκο σερβιρίσματος,πάνω σ'ενα έπιπλο.
























































Τούρτα σοκολάτας























Για τη βάση

150γρ βούτυρο 150γρ ζάχαρη 6 αυγά 60γρ γαλέτα 50γρ αμυγδαλόψιχα τριμμένη 30γρ αλεύρι
Για την κρέμα σοκολάτας
250γρ γάλα 80γρ σοκολάτα κουβερτούρα 25γρ κορν φλάουρ 2 αυγά
80γρ ζάχαρη
2 φύλλα ζελατίνας 125 γρ κρέμα γάλακτος
Για το γαρνίρισμα
3-4 κουταλιές κακάο
Ετοιμάζουμε τη βάση της τούρτας .
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκουςτων αυγών.Λιώνουμε τη σοκολάτα,την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών,Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγγα.Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών σταδιακά,τη γαλέτα το αλεύρι και την αμυγδαλόψιχα.
Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά την μαρέγκα,ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να αποροφηθεί από το μείγμα.Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα διαμέτρου 24 εκ και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά.
Ετοιμάζουμε την κρέμα ως εξής
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα και ρίχνουμε την σοκολάτα.Ανακατευουμε συνέχεια,την αφήνουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά.Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το κορν φλάουρ.Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας την ζάχαρη.Μουλιάζουμε την ζελατίνα σε λίγο κρύο νερό.Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του κορν φλάουρ στο ζεστό γάλα.Ανακατεύουμε,αφήνοντας το μείγμα σε πολύ χαμηλή φωτιά να πάρει μερικές βράσεις.Προσθέτουμε την μαρέγκα στην κρέμα,ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.Προσθέτουμε την λιωμένη ζελατίνα σην κρέμα,ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.Κατά διαστήματα ανακινούμε να μην πιάσει κρούστα.
Κόβουμε την βάση της τούρτας σε τρία ή τέσσερα οριζόντια κομμάτια.Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και την προσθέτουμε σταδιακά στην κρέμα,ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να αποροφηθεί τελείως.Αλείφουμε με σπάτουλα κάθε κομμάτι βάσης με την κρέμα και τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.Κρατάμε λίγη κρέμα για το άλειμμα της τούρτας γύρω γύρω.Πασπαλίζουμε με το κακάο και τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει.