Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Μελιτζάνα
Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ.


Ορεκτικό με μελιτζάνες

2 μελιτζάνες φλάσκες
2 ώριμες ντομάτες
4 φέτες μοτσαρέλα ή ανθότυρο
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
2 κουταλιές φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
3 με 4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 με 3 κουταλιές αλεύρι(για το τηγάνισμα)
αλάτι,πιπέρι


















Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες.Τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε κατά μέρος μία ώρα.Στη συνέχεια τις στίβουμε καλά και τις πασπαλίζουμε με το αλεύρι.Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.Τις τοποθετούμε επάνω σε αποροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες,με πάχος περίπου ένα δάχτυλο.Τις τηγανίζουμε ελαφριά στο ίδιο λάδι.Τις αφήνουμε να στραγγίσουν.Καθαρίζουμε το σκόρδο και το λιώνουμε.Τοποθετούμε μια φέτα μελιτζάνας,την πασπαλίζουμε με λίγο σκόρδο,τριμμένη παρμαζάνα και στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω μια φέτα ντομάτας.Πασπαλίζουμε την ντομάτα με αλάτι,πιπέρι,βασιλικό.Από πάνω τοποθετούμε μια φέτα μοτσαρέλα ή ανθότυρο.
Στη συνέχεια βάζουμε άλλη μια φέτα μελιτζάνα,σκόρδο,τριμμένη παρμεζάνα και μια φέτα μοτσαρέλα ή ανθότυρο.Γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και σρβίρουμε.


ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

4 μελιτζάνες φλάσκες
4 ώριμες ντομάτες
2 ξερά κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές σκόρδο
3 κουταλιές αλεύρι
5 με 6 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές φρέσκο θυμάρι




















Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες αφαιρώντας εντελώς την εξωτερική φλούδα και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες.Τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε κατά μέρος μία ώρα.Στη συνέχεια τις στίβουμε καλά και τις πασπαλίζουμε με το αλεύρι.Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε στρογγυλές φέτες.Τα πασπαλίζουμε και αυτά με λίγο αλεύρι.Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε καυτό λάδι.Το ίδιο κάνουμε και με τις φέτες των κρεμμυδιών.Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες.Τις πασπαλίζουμε με αλάτι και ζάχαρη.Τοποθετούμε σε πυράντοχο σκεύος σε σειρές τις μελιτζάνες τα κρεμμύδια και τις ντομάτες.Πασπαλίζουμε με αλάτι πιπέρι,το σκόρδο ψιλοκομμένο και το θυμάρι τριμμένο.Προσθέτουμε 2 με 3 κουταλιές λάδι ακόμα και 1 ποτήρι νερό.
Ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο σε φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια το ξεσκεπάζουμε για 10 λεπτά να πάρει ελαφρύ χρώμα.Το σερβίπουμε ζεσό ή κρύο.