Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009





















Γυρίστε σε άλλη εποχή.Σ' εκείνη την εποχή, όταν οι γυναίκες είχαν περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν και να ομορφύνουν το σπίτι...τότε που τα φρούτα του κήπου γίνονταν μαρμελάδες για τον χειμώνα και λεπτές δαντέλες στόλιζαν τα βαζάκια και τα ράφια της κουζίνας!

Μαρμελάδα με τρεις γεύσεις.
-2 κιλά πορτοκάλια,
-γκρέιπ φρουτ,
-λεμόνια,2κιλά ζάχαρη
-ρούμι

Τρυπάτε με πιρούνι τα εσπεριδοειδή σε διάφορα σημεία τα βαζετε σε κρύο νερό και τα αφήνετε 3 ημέρες αλλάζοντας το νερό δύο φορές την ημέρα.
Στη συνέχεια τα κόβετε,πρώτα στα τέσσερα και μετά σε πολύ λεπτές φέτες.Αφαιρείτε τη λευκή μεμβράνη και τα σπόρια.
Ζυγίζετε τα εσπεριδοειδή τα βάζετε σε ανοξείδωτη κατσαρόλα και προσθέτετε κρύο νερό ίσο με το μισό του βάρους τους.Βάζετε την κατσαρόλα στην φωτιά και τα αφήνετε να βράσουν για δέκα λεπτά περίπου.Προσθέτετε τόση ζάχαρη όσο το βάρος του νερού και βράζετε την μαρμελάδα μέχρι να πήξει.Προσθέτετε 4 κουταλιές ρούμι,ανακατεύετε και αφήνετε την μαρμελάδα στην άκρη για 15 λεπτά περίπου.
Τη βάζετε σε καθαρά και στεγνά βάζα.


2 σχόλια:

  1. Πιάνω το κορδελάκι στο γυάλινο το βάζο και το τραβώ να ελευθερωθεί άρωμα μαρμελάδας, άρωμα άλλης εποχής... που τόσο πολύ νοσταλγώ όλο και πιο συχνά!
    Μοιάζει το σπιτικό σου να χει πολλούς κρυμμένους θησαυρούς...
    Αισθάνομαι ότι τους έχεις φυλαγμένους για να τους χαρίσεις αχτίδες ηλίου ζεστές και απαλά αγγίγματα!
    Η αρμαθιά με τα κλειδιά εποχής που βλέπω στη γωνίτσα κρεμασμένη νομίζω ότι είναι το δικό σου κέρασμα για όποιον θα ζυγώνει στο σπιτικό σου!
    Καλοτάξιδο σου εύχομαι, να γεμίσεις χαρά και όμορφες, ζεστές παρουσίες!
    Καλή αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάβασα για Αχτίδες και κατάλαβα οτι χρειάζομαι κι εγώ.Εύχομαι καλή μου να είναι το βαζάκι της μαρμελάδας σου πάντα γεμάτο, πάντα γλυκό και μυρωδάτο, κέρασμα ψυχής για τον επισκέπτη σου .Νάσαι καλά , μόνο κεκάκι με σταφίδες και κανέλλα έχω να φέρω , (μόλις το έκανα)φιλία και καλή διάθεση.Καλό αρμένισμα στα κατακάθαρα νερά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή