Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009






















Κορώνα με χοιρινό.

9 χοιρινά παιδάκια σε 1 κομμάτι
1 κουταλιά φασκόμηλο ψιλοκκομένο

1 κουταλιά θυμάρι θρυμματισμένο αλάτι,πιπέρι

Για την γέμιση
12ξερά βερύκοκκα
12 ξερά δαμάσκηνα
4 κουταλιές μοσχάτο κρασί γλυκό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου ψιλικομμένες
2 κλωναράκια σέλινο ψιλικομμένο
180 γρ ρύζι μαγειρεμένο
αλάτι,πιπέρι

Ανακατεύουμε σε μπωλ το φασκόμηλο,το θυμάρι και το αλατοπίπερο.Τρίβουμε με το μείγμα το κρέας και από τις δύο πλευρές.Τυλίγουμε τα παιδάκια σε σχήμα κορώνας,τα δένουμε και τα στερεώνουμε όρθια σε ταψί.
Βάζουμε τα βερύκοκκα και τα δαμάσκηνα σε μπωλ και τα ραντίζουμε με το κρασί και τ'αφήνουμε να μουσκέψουν.
Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι,το σκόρδο και το σέλινο.Τα σωτάρουμε για λίγο μέχρι να μαλακώσουν.
Αφαιρούμε από την μαρινάδα 3 βερύκοκκα και 3 δαμάσκηνα,τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στο κρεμμύδι.Ρίχνουμε το ρύζι,αλατοπιπερώνουμε και τ'αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί,για να δέσουν οι γεύσεις τους.
Γεμίζουμε το κέντρο του χοιρινού με το μείγμα ρυζιού και το πιέζουμε καλά προς τα κάτω.Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.Βγάζουμε το ψητό από τον φούρνο,το διακοσμούμε τοποθετώντας τα βερύκοκκα και τα δαμάσκηνα στην βάση ανάμεσα στα παιδάκια και πάνω από την γέμιση.Το περιχύνουμε με το κρασί της μαρινάδας.Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το ξαναβάζουμε στον φούρνο να ψηθεί για 30 με 45 λεπτά ακόμη.
Γαρνίρουμε με φύλλα φασκομηλιάς και συνοδεύουμε με λαχανικά βρασμένα στον ατμό.






















Αχλάδια σε σφολιάτα


6 αχλάδια ποικιλία Ουίλιαμ
1/2 κιλό φύλλο σφολιάτας
150 γρ κουβερτούρα τριμμένη
2 αυγά
50 γρ ζάχαρη
2 δόσεις άρωμα βανίλιας 1/2 κουταλάκι κανέλλα

Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας και το κόβουμε σε 6 τετράγωνα κομμάτια.Καθαρίζουμε τα αχλάδια από την εξωτερική τους φλούδα και ταφήνουμε ολόκληρα.Ανακατεύουμε τη ζάχαρη την κανέλλα και πασπαλίζουμε τα αχλάδια με το μείγμα.
Τυλίγουμε κάθε αχλάδι στα κομμάτια της σφολιάτας,πιέζουμε τις άκρες να ενωθούν και αλείφουμε γύρω γύρω με τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.Τα τοποθετούμε στο ταψί.Ψήνουμε τα αχλάδια σε φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά.Τα βγάζουμε απο τον φούρνο,τα πασπαλίζουμε με την κουβερτούρα και τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου