Τρίτη, 31 Μαρτίου 2009

Καρυδόπιτα

Καρυδόπιτα με γκλάσο σοκολάτας






















Υλικά

110γρ βούτυρο
150γρ ζάχαρη

350γρ καρυδόψιχα

φρυγανιά τριμμένη
4 αυγά
2 κουταλάκια μπέικεν πάουντερ
1 κουταλιά κανέλλα
λ
ίγο μπράντυ


Για το σιρόπι
450γρ νερό
400γρ ζάχαρη

1 φλούδα λεμονιού
1 κομματάκι ξύλο κανέλας


Για το γκλάσο

2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
200 γρ σοκολάτα τριμμένη
3 κουταλιές ζεστό γάλα

220 γρ ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού


Τρίβουμε την καρυδόψιχα και την ανακατεύουμε με λίγη ζάχαρη.Ανακατεύουμε το αλεύρι με την μπέικιν πάουντερ.
Στη συνέχεια χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε το μπράντυ.Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.Ρίχνουμε στο βούτυρο τους κρόκους,τα καρύδια,την κανέλλα και μετάλίγο λίγο την φρυγανιά εναλλάξ με την μαρέγκα.Ανακατεύουμε κακλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Ψήνουμε την καρυδόπιτα στους 175 βαθμούς για περίπου μία ώρα.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά.Μόλις ψηθεί η καρυδόπιτα τη βγάζουμε από τον φούρνο και την περιχύνουμε με το σιρόπι(πρέπει να είναι καυτό).
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Για να ετοιμάσουμε το γλάσο τρίβουμε την σοκολάτα σε χοντρό τρίφτη.Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να λιώσει.Στη συνέχεια ρίχνουμε την σοκολάτα ανακατεύοντας με ξύλονι κουτάλι.Ρίχνουμε το γάλα,τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει πηχτό σιρόπι.Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Μόλις κρυώσει η καρυδόπιτα την περιχύνουμε με το γκλάσο και το αφήνουμε να στεγνώσει.

3 σχόλια:

  1. Αν και δεν μου αρέσουν τα γλυκά, ένα κομματάκι θα το έτρωγα! Πολύ λιμπιστερό είναι!!!!!!!!!

    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα το έτρωγα χωρίς τη σοκολάτα απο πάνω, πάντως κρατώ τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά και πάντα με υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή